Sufi Hatinya, Jundi Peribadinya

Mulaqah Fasilitator-fasilitator Al-Jazary

Latest topics

» Marhalah Hubungan
Tue Jun 29, 2010 3:09 am by ustazshah

» lifeline 4 gaza... apa peranan kita??
Sat May 22, 2010 11:32 pm by ustazshah

» kenapa bawak islam mesti ada tentangan??? - isu dr asri
Thu Nov 05, 2009 5:26 am by ustazshah

» Umana' tak berjalan?
Fri Sep 18, 2009 11:57 pm by ad13

» komik penghayatan Ummah dan daie
Sat Sep 12, 2009 7:13 pm by ustazshah

» permasalahan ummah zaman sekarang
Sat Sep 12, 2009 6:58 pm by ustazshah

» Sesiapa yang kurang pengetahuannya dalam ilmu Selepas Effect!!!?
Sat Sep 05, 2009 10:11 pm by SirrulAsrar

» RAMADHAN thread ver. 1430
Thu Sep 03, 2009 9:29 pm by Mokhtar

» Hizbut Tahrir......apa pendapat antum?????
Mon Aug 31, 2009 4:57 pm by ustazshah

Navigation

Navigation

Affiliates

free forum

Affiliates

free forum


    Study - Free Topic (apa2 je)

    Share
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 25
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Study - Free Topic (apa2 je)

    Post by ilman92 on Sun Jun 28, 2009 9:04 pm

    Salam...
    so topik ni kiranya topik bebas utk tanya apa2 soalan r...

    kalau mcm soalan pendek:
    "irti'ad" tu maksudnya apa dalam BM,
    kenapa air diperlukan utk pengaratan,
    xkan sampai nak kena buat pos baru, kan?

    so kalau sesiapa ada soklan pendek, tp xnak buat topik baru,
    pos je kat sini, sama2 r kita tolong... sharing is caring Smile


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    EpitaphUser
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : bermaksud" tmpt kita berada"
    Umur : 25
    Bilangan Pos : 17
    Tarikh daftar : 27/06/2009

    Re: Study - Free Topic (apa2 je)

    Post by EpitaphUser on Tue Jun 30, 2009 6:20 pm

    sembang kosong jer ar..
    wakaka..
    BOD tu pe bende...
    pro n genius is needed!
    wakaka
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 25
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Study - Free Topic (apa2 je)

    Post by ilman92 on Wed Jul 01, 2009 12:16 am

    EpitaphUser wrote:
    BOD tu pe bende...
    B.O.D. (Biochemical Oxygen Demand)
    Biology Form 4 Chapter 9.

    BOD ni takrif dy:

    the amount of oxygen utilised by microorganisms to oxidise all organic matter in one litter of water.

    kiranya dalam satu liter air, berapa banyak oksigen yg microorganism (bakteria/alga) guna utk buat cellular respiration (bakar makanan)...
    macam yg kita tau, glucose + OXYGEN --> energy + CO2 + H20. so bile bakteria2 tu tgh wat pembakaran glukose ni, dy dune oksigen... jumlah oksigen yg digunakan oleh microorganism utk bakar makanan dalam satu liter air tu r BOD...

    makin tercemar air, makin tinggi BOD.
    sebab makin tinggi BOD maksudnya, makin banyak oksigen yang digunakan oleh bakteria utk buat cellular respiration...
    banyak oksigen yang digunakan maksudnya banyak mikroorganism.
    banyak mikroorganism = kotor.


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    EpitaphUser
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : bermaksud" tmpt kita berada"
    Umur : 25
    Bilangan Pos : 17
    Tarikh daftar : 27/06/2009

    Re: Study - Free Topic (apa2 je)

    Post by EpitaphUser on Thu Jul 02, 2009 8:53 pm

    tq 4 the information! Very Happy
    avatar
    Arus93
    Sultan Al-Itqan

    Male Lokasi : seksyen 11, Shah Alam
    Umur : 23
    Bilangan Pos : 6
    Tarikh daftar : 01/07/2009

    Re: Study - Free Topic (apa2 je)

    Post by Arus93 on Wed Jul 08, 2009 10:20 pm

    owh.. ni free topic ea??
    ape beze reducing dan non-reducing sugar??
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 25
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Study - Free Topic (apa2 je)

    Post by ilman92 on Thu Jul 09, 2009 4:55 am

    Arus93 wrote:owh.. ni free topic ea??
    ape beze reducing dan non-reducing sugar??

    haha... soalan sama yg ana tertanya2 taon lepas...
    mmg anta xleh nk faham taon ni sbb... ni Chemistry Form Five...
    chapter oxidation n reduction...

    kalau nak tau secara kasar...
    reducing sugar ni boleh donate electron kat substance lain...
    kan elektron bersifat negatif, so bila sugar ni bagi elektron kat substance lain, dia me-reduce kan benda tu la kiranya... memberi sesuatu yg negatif = mengurangkan...

    mcm kalau anta tambah (-1) kat 7, jadi 6... 7 dah dikurangkan (reduced) jd 6...

    insyaAllah kalau anta study chapter oxi n reduc ni betul2 taun dpn anta fhm r.


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!

    Sponsored content

    Re: Study - Free Topic (apa2 je)

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Sat Sep 23, 2017 1:25 pm