Sufi Hatinya, Jundi Peribadinya

Mulaqah Fasilitator-fasilitator Al-Jazary

Latest topics

» Marhalah Hubungan
Tue Jun 29, 2010 3:09 am by ustazshah

» lifeline 4 gaza... apa peranan kita??
Sat May 22, 2010 11:32 pm by ustazshah

» kenapa bawak islam mesti ada tentangan??? - isu dr asri
Thu Nov 05, 2009 5:26 am by ustazshah

» Umana' tak berjalan?
Fri Sep 18, 2009 11:57 pm by ad13

» komik penghayatan Ummah dan daie
Sat Sep 12, 2009 7:13 pm by ustazshah

» permasalahan ummah zaman sekarang
Sat Sep 12, 2009 6:58 pm by ustazshah

» Sesiapa yang kurang pengetahuannya dalam ilmu Selepas Effect!!!?
Sat Sep 05, 2009 10:11 pm by SirrulAsrar

» RAMADHAN thread ver. 1430
Thu Sep 03, 2009 9:29 pm by Mokhtar

» Hizbut Tahrir......apa pendapat antum?????
Mon Aug 31, 2009 4:57 pm by ustazshah

Navigation

Navigation

Affiliates

free forum

Affiliates

free forum


    Panduan Pergaulan Antara Sahabat dan Sahibah

    Share
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Panduan Pergaulan Antara Sahabat dan Sahibah

    Post by ilman92 on Thu Jul 02, 2009 11:39 pm

    Assalamualaikum WBT.

    Sesungguhnya forum ini diadakan untuk menjadi satu medium bagi kita bermunaqasyah tentang kelab fasilitator, Islam, hal-hal sekolah, dan lain-lain secara santai dan ilmiah. Namun begitu, tidak pantas kita melupai hakikat bahawa matlamat utama kita berbincang dan berforum adalah untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT dan sebagai ibadah kita kepada-Nya.

    Firman Allah SWT dalam Surah Az-Zariyat ayat 56:

    "Dan tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada-Ku."

    Maka di sini kita wajib mematuhi segala perintah dan larangan Allah SWT termasuk menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan wanita. SEMUA ahli forum ini diWAJIBKAN mematuhi syarat-syarat berikut, sesiapa yang didapati melanggar peraturan ini akan diban atau dikenakan tindakan atau kedua-duanya sekali.

    Ketika berada dalam forum umum dan membalas pertanyaan mereka yang berlawanan jantina, sila patuhi peraturan-peraturan berikut:

    1. Gunakan ayat yang ringkas dan padat.
    2. Dilarang menggunakan smiley/emotikon seperti Very Happy Sad Cool dsb.
    3. Dilarang menggunakan gelak tawa seperti lol, haha, hehe, huhu dsb.
    4. Percepatkan urusan. Reply hanya untuk urusan dan urusan sahaja. Luahan hati dan perkara yang tidak berkaitan tidak dibenarkan.
    5. Dilarang Private Message antara sahabat dan sahibah.


    Setakat ini, Private Message dibenarkan untuk memudahkan urusan antara sahabat dengan sahabat dan sahibah dengan sahibah. Jika didapati ada perhubungan peribadi antara sahabat dan sahibah melalui Private Message, kemudahan ini akan dibatalkan. Sila gunakan kemudahan ini ke arah yang diredai ALLAH Ta'ala. Sabda Rasulullah SAW:

    "Tiada akan menyendiri seorang lelaki dan seorang perempuan itu melainkan syaitan akan menjadi orang yang ketiga."

    Ana mengadakan forum ini berdasarkan pendapat Ustaz Adni semasa Kursus UMANA' pada tahun 2008 bahawa munaqasyah ilmiah di tempat umum begini (maksudnya, boleh dibaca oleh umum) adalah dibenarkan. Juga, forum ini cuma mencontohi PeWaris Yahoo! Groups di mana sahabat dan sahibah bermunaqasyah secara ilmiah dalam suasana yang terkawal.

    Kami memahami perasaan ahli yang menginginkan perbualan yang agak santai selepas penat dari sekolah, maka kami sediakan ruangan "Sembang SAHABAT" dan "Sembang SAHIBAH"; "Taaruf SAHABAT" dan "Taaruf SAHIBAH". Kedua-dua ruangan ini hanya boleh dilihat oleh ahli yang sepatutnya sahaja (sahabat untuk sahabat dan sahibah untuk sahibah). Di sini antum boleh menggunakan smiley, emotikon, gelak tawa meluahkan perasaan dan sebagainya selagi mana tidak melalaikan kita daripada tanggungjawab kita sebagai Muslim.

    Sila berikan maklum balas antum. Jazakumullah.


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!

    Guest
    Guest

    Re: Panduan Pergaulan Antara Sahabat dan Sahibah

    Post by Guest on Fri Jul 03, 2009 1:16 am

    salam,
    ana nak batal akaun boleh x?
    ana cari x de pun,
    cuz juz ana je sahibah,
    ana x selesa,
    maaf,
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Panduan Pergaulan Antara Sahabat dan Sahibah

    Post by ilman92 on Fri Jul 03, 2009 1:41 am

    izzati wrote:salam,
    ana nak batal akaun boleh x?
    ana cari x de pun,
    cuz juz ana je sahibah,
    ana x selesa,
    maaf,
    ana boleh delete akaun anti.
    tapi kita dah ada dua orang sahibah skrg.
    kalau boleh anti jemput lah sahibah lain?
    kalau anti tak nak, tak pa. tiada paksaan.
    tlg pertimbangkan... n bitau ana semula.
    tanya ust shah.


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!

    Guest
    Guest

    nak batal akaun,

    Post by Guest on Fri Jul 03, 2009 1:44 am

    salam,
    boleh ana taw sape?
    ana tengok kat senarai memberlist,
    macam ana je?
    kalau sikit, ana nak batal,
    terus terang, ana x selesa,

    ana nak cakap,
    ana dah ajak dorang,
    kalau dorang sendiri x berminat,
    bukan salah ana,
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Panduan Pergaulan Antara Sahabat dan Sahibah

    Post by ilman92 on Fri Jul 03, 2009 2:13 am

    izzati wrote:salam,
    boleh ana taw sape?
    ana tengok kat senarai memberlist,
    macam ana je?
    kalau sikit, ana nak batal,
    terus terang, ana x selesa,

    ana nak cakap,
    ana dah ajak dorang,
    kalau dorang sendiri x berminat,
    bukan salah ana,
    nama sahibah tu iman zuhayr.
    wallahua'lam.
    kalau macam tu, ana delete lah ya,
    kalau rasa nak join balik, tafaddhali.


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    ryder94
    Orang Baru
    Orang Baru

    Female Lokasi : shah alam
    Umur : 23
    Bilangan Pos : 1
    Tarikh daftar : 11/07/2009

    Re: Panduan Pergaulan Antara Sahabat dan Sahibah

    Post by ryder94 on Sun Jul 12, 2009 12:51 am

    Insyaallah...akan ana patuhi nya untuk kepentingan kita juga klu kita fikirkan balik semuanya
    btw, pljar SMIK shja ke yg boleh join?..ana tgk x ramai member lah kat sini..maybe bleh promote kat sekolah lebih giat or kat majalah At-taqwa nanti..sekadar cadangan..
    lastly, mcm mane nk add kwn ana yg lain?
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Panduan Pergaulan Antara Sahabat dan Sahibah

    Post by ilman92 on Sun Jul 12, 2009 12:54 am

    ryder94 wrote:Insyaallah...akan ana patuhi nya untuk kepentingan kita juga klu kita fikirkan balik semuanya
    btw, pljar SMIK shja ke yg boleh join?..ana tgk x ramai member lah kat sini..maybe bleh promote kat sekolah lebih giat or kat majalah At-taqwa nanti..sekadar cadangan..
    lastly, mcm mane nk add kwn ana yg lain?
    sepatutnya forum ni untuk semua orang,
    tapi kalau boleh, ana nak ramai budak smik join dulu,
    banyakkan perbincangan, nampakkan syiar,
    baru jemput orang lain...
    ana bukan bahagian promoter, itu kita kena tanya syaikh shahabudin lah.
    add kawan2? hmm... ana rasa ana belum aktifkan. nanti ana aktifkan.
    minta2lah jemput sahibah2 yang lain, kita perlukan sumbangan idea drpd pelbagai pihak so perjalanan kelab fasi ni lebih dipersetujui semua orang...
    kalau boleh nak yang junior2 lah, sebab senior nak keluar dah next year.


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!

    Sponsored content

    Re: Panduan Pergaulan Antara Sahabat dan Sahibah

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed May 24, 2017 6:27 am