Sufi Hatinya, Jundi Peribadinya

Mulaqah Fasilitator-fasilitator Al-Jazary

Latest topics

» Marhalah Hubungan
Tue Jun 29, 2010 3:09 am by ustazshah

» lifeline 4 gaza... apa peranan kita??
Sat May 22, 2010 11:32 pm by ustazshah

» kenapa bawak islam mesti ada tentangan??? - isu dr asri
Thu Nov 05, 2009 5:26 am by ustazshah

» Umana' tak berjalan?
Fri Sep 18, 2009 11:57 pm by ad13

» komik penghayatan Ummah dan daie
Sat Sep 12, 2009 7:13 pm by ustazshah

» permasalahan ummah zaman sekarang
Sat Sep 12, 2009 6:58 pm by ustazshah

» Sesiapa yang kurang pengetahuannya dalam ilmu Selepas Effect!!!?
Sat Sep 05, 2009 10:11 pm by SirrulAsrar

» RAMADHAN thread ver. 1430
Thu Sep 03, 2009 9:29 pm by Mokhtar

» Hizbut Tahrir......apa pendapat antum?????
Mon Aug 31, 2009 4:57 pm by ustazshah

Navigation

Navigation

Affiliates

free forum

Affiliates

free forum


    Marhalah Hubungan

    Share
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Marhalah Hubungan

    Post by ilman92 on Fri Jun 26, 2009 2:07 am

    Salam...

    Sesiapa boleh bagi tips2 macam mana nak 'open' dengan mad'u?
    Especially yang nakal2...
    Bila try nak cakap dgn drg, rasa janggal...
    Apa teknik @ tips untuk jadikan mad'u terbuka dgn kita?

    tolong, jzklh.
    avatar
    IkhWan MusLiM
    Sultan Al-Ijtihad

    Male Lokasi : Gombak,Tmn Melewar
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 19
    Tarikh daftar : 26/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by IkhWan MusLiM on Fri Jun 26, 2009 9:46 pm

    marhalah dlm da'wah fardiah...mmg susah klu xde pengalaman....same2lah cri pengalaman....
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by ilman92 on Fri Jun 26, 2009 9:49 pm

    jadi harapnya sesiapa yg dah ada pengalaman tu..
    leh r kongsi2 sikit kat sini..

    *ya ustaz, wen ant?
    avatar
    Fadhli
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : Shah Alam
    Umur : 25
    Bilangan Pos : 8
    Tarikh daftar : 26/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by Fadhli on Sat Jun 27, 2009 12:15 am

    00f t0p!k_
    shimi da mendahului aku..
    perghh... Evil or Very Mad
    avatar
    IkhWan MusLiM
    Sultan Al-Ijtihad

    Male Lokasi : Gombak,Tmn Melewar
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 19
    Tarikh daftar : 26/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by IkhWan MusLiM on Sat Jun 27, 2009 4:46 pm

    ilman92 wrote:jadi harapnya sesiapa yg dah ada pengalaman tu..
    leh r kongsi2 sikit kat sini..

    *ya ustaz, wen ant?



    hmmm....
    ajak ramai2 lgi....
    ustaz boleh bgi pengalaman tu....
    avatar
    muslimultimedia
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : Al-Jazary madinah, jlan Siratalmustaqim, lot 34950, no. 6494
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 25
    Tarikh daftar : 30/06/2009

    Tips2Nya

    Post by muslimultimedia on Wed Jul 01, 2009 1:56 am

    dengan adik ana pun tak lepas, tapi mungkin ana ada sedikit tips-lah yang ana dapat kongsi, yang nie pun dapat dari Ustaz...
    >>anta kena bersama dengan mereka, kenali mereka, kongsipengalaman dengan mereka, dan yang paling penting sebelum mulakan semua bende nih, ta'ruf dengan mereka walau bagaimana pun.... Exclamation Arrow Basketball cheers affraid
    - Ini saje yang ana dapat kongsi..
    avatar
    ad13
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Umur : 23
    Bilangan Pos : 20
    Tarikh daftar : 26/08/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by ad13 on Thu Aug 27, 2009 12:24 pm

    salam..nie ana nk kongsi la....
    ana blaja nie pun dri..kwn ana..klau antum nk blaja..boley jmpe kt muhaimin(3F)..die mmg pndi cri ukhuwwah ngn bdk2 tuu..smpi kn ana lgi respect kt die..
    die kte..kte klau jmpe ngn die..kte kene ikut cre dowg..cam cre borak2,lawak dowg camne..pe yg dowg suke bwat(yg xlggr syarak la)..nie klau kt smik la..
    spy mende nie..dowg agk terima kte..

    ana senanye penah bwat...
    cam ari tuu..dowg bwat lawak kt ana...dowg mnx ana bwat shuffle...ana pun bwat la coz nk rapat kn ukhuwwah dgn dowg...w'pun ana taw bnde itu xelok...
    hehehe...apa2 pun..antum jmpe la muhaimin ye(cam nk promote die je)..

    k lah...mgkn ini tips2 yg ana ley bntu..mgkn ada lgi tips yg lgi bgos..kte juz cube m'cari la..
    avatar
    ustazshah
    Khalifah Al-Jazary
    Khalifah Al-Jazary

    Male Lokasi : Sekolah Menengah Ibn Khaldun
    Umur : 27
    Bilangan Pos : 44
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by ustazshah on Mon Aug 31, 2009 1:55 pm

    marhalah hubungan ini ada erti sendiri....
    ingat pepatah ini... " masuk kandang kambing, mengembek bukan jadi kambing"...

    1.hubungan kita, kita sampaikan dengan cara yang boleh diterima syara` ..bukan boleh diterima manusia..

    2. sampaikan syakhsiah SAHABAT apabila bersama dengan Mad`u

    3. tunjukkan kasih sayang kepada mereka dengan memberi hadiah

    ingatlah wahai sahabat-sahabat ku sekelian...... marhalah ini adalah marhalah yang paling lama dan yang paling payah sekali..
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by ilman92 on Mon Aug 31, 2009 2:52 pm

    ustazshah wrote:marhalah hubungan ini ada erti sendiri....
    ingat pepatah ini... " masuk kandang kambing, mengembek bukan jadi kambing"...

    1.hubungan kita, kita sampaikan dengan cara yang boleh diterima syara` ..bukan boleh diterima manusia..

    2. sampaikan syakhsiah SAHABAT apabila bersama dengan Mad`u

    3. tunjukkan kasih sayang kepada mereka dengan memberi hadiah

    ingatlah wahai sahabat-sahabat ku sekelian...... marhalah ini adalah marhalah yang paling lama dan yang paling payah sekali..
    mcm mana ustaz,
    kalau kita nak 'masuk' dgn sesuatu group yg bermasalah tu,
    pastu group baik ni ingat kita dah berubah...
    dah jadi jahat...
    padahal kita cuba nak open dgn group bermasalah tu?
    selalu dah jadi.


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    ustazshah
    Khalifah Al-Jazary
    Khalifah Al-Jazary

    Male Lokasi : Sekolah Menengah Ibn Khaldun
    Umur : 27
    Bilangan Pos : 44
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by ustazshah on Mon Aug 31, 2009 4:55 pm

    kita selalu risau manusia hilang thiqah kepada kita... persoalannya, kenapa perlu risau sedangkan yang memberi kethiqahan itu adalah Allah..
    avatar
    ustazshah
    Khalifah Al-Jazary
    Khalifah Al-Jazary

    Male Lokasi : Sekolah Menengah Ibn Khaldun
    Umur : 27
    Bilangan Pos : 44
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by ustazshah on Tue Oct 27, 2009 6:39 pm

    ni posting pertama sejak ana berada di mesir ni, oke, just nak berkongsi,,, kan forum ni, forum perkongsian...

    sekarang ana tidak bersama dengan sahabat-sahabat , ana sorang-sorang berada di rumah perlis ni dan fikrah mereka jauh menyimpang dari fikrah yang dikehendaki dalam dakwah dan tarbiyyah, banyak buang masa dengan aktiviti tak berfaedah, merokok, hubungan laki pompuan yang kalut dan lain-lain....

    Allah sahaja yang tahu betapa susahnya ana nak dekatkan diri ana dengan mereka... namun... ana tabahkan hati dan menanamkan rasa kasih dan cinta yang tinggi kepada mereka... sedaya upaya menguatkan hubungan dengan mereka..

    Moga Allah bantu diriku....

    sekiranya kamu membantu agama Allah, Allah akan membantu urusanmu - muhammad:7
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by ilman92 on Tue Oct 27, 2009 6:43 pm

    ustazshah wrote:ni posting pertama sejak ana berada di mesir ni, oke, just nak berkongsi,,, kan forum ni, forum perkongsian...

    sekarang ana tidak bersama dengan sahabat-sahabat , ana sorang-sorang berada di rumah perlis ni dan fikrah mereka jauh menyimpang dari fikrah yang dikehendaki dalam dakwah dan tarbiyyah, banyak buang masa dengan aktiviti tak berfaedah, merokok, hubungan laki pompuan yang kalut dan lain-lain....

    Allah sahaja yang tahu betapa susahnya ana nak dekatkan diri ana dengan mereka... namun... ana tabahkan hati dan menanamkan rasa kasih dan cinta yang tinggi kepada mereka... sedaya upaya menguatkan hubungan dengan mereka..

    Moga Allah bantu diriku....

    sekiranya kamu membantu agama Allah, Allah akan membantu urusanmu - muhammad:7
    Moga Allah permudahkan urusan anta dan pelihara anta drpd mereka.
    Jahiliah masih kuat berakar umbi dalam hati-hati manusia... nak mencabut akar tu bukan sesuatu yang mudah!


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    ustazshah
    Khalifah Al-Jazary
    Khalifah Al-Jazary

    Male Lokasi : Sekolah Menengah Ibn Khaldun
    Umur : 27
    Bilangan Pos : 44
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by ustazshah on Tue Jun 29, 2010 3:09 am

    akhuna....
    bila masa berlalu, lebih banyak luka2 yang ditemui...

    ingat pesan ulamak...
    "setiap hari luka2 menjalar dalam tubuh umat, luka hari ini belum sembuh, muncul pula luka baru.."

    bila telah dapat tarbiyyah... jagalah ia...
    jangan biarkan ia dirosakkan dalam apa jua segi..

    Sponsored content

    Re: Marhalah Hubungan

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed Aug 23, 2017 6:06 pm