Sufi Hatinya, Jundi Peribadinya

Mulaqah Fasilitator-fasilitator Al-Jazary

Latest topics

» Marhalah Hubungan
Tue Jun 29, 2010 3:09 am by ustazshah

» lifeline 4 gaza... apa peranan kita??
Sat May 22, 2010 11:32 pm by ustazshah

» kenapa bawak islam mesti ada tentangan??? - isu dr asri
Thu Nov 05, 2009 5:26 am by ustazshah

» Umana' tak berjalan?
Fri Sep 18, 2009 11:57 pm by ad13

» komik penghayatan Ummah dan daie
Sat Sep 12, 2009 7:13 pm by ustazshah

» permasalahan ummah zaman sekarang
Sat Sep 12, 2009 6:58 pm by ustazshah

» Sesiapa yang kurang pengetahuannya dalam ilmu Selepas Effect!!!?
Sat Sep 05, 2009 10:11 pm by SirrulAsrar

» RAMADHAN thread ver. 1430
Thu Sep 03, 2009 9:29 pm by Mokhtar

» Hizbut Tahrir......apa pendapat antum?????
Mon Aug 31, 2009 4:57 pm by ustazshah

Navigation

Navigation

Affiliates

free forum

Affiliates

free forum


    Umana' tak berjalan?

    Share
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Umana' tak berjalan?

    Post by ilman92 on Fri Jun 26, 2009 2:12 am

    Salam...
    semua dah dengar kan hari tu,
    tuan pengetua cakap Umana' x jalan...
    saf kepimpinan merosot...

    well, ana mmg terasa la sbb itu organisasi ana...
    mmg betul apa yg mudir cakap...
    tapi nak buat mcm mana, ni fasa peralihan kan...

    any way, bg antum, betul ke umana' x gerak?
    n kalau antum kata x gerak,
    macam mana yang antum kata bergerak?

    leh bg cadangan/komen/kritikan/bantaian/luahan
    untuk jadikan sistem SMIK lebih mantap,
    especially yg digerakkan oleh Umana'...

    insyaAllah.

    Guest
    Guest

    salam....

    Post by Guest on Fri Jun 26, 2009 3:18 am

    ana rasa dalam bab ni tak boleh nak salahkan
    umana' je..., maybe cuz tahun ni f5 sibuk skit,
    maklumlah.. dengan mahrajan lagi...
    ana tak taw apa yg x bergerak (umana' puteri la)
    cuz ari tu pun pengetua cakap umana' putri jugak,
    koko x bergerak, salah siapa?
    perhimpunan pagi (isnin) kendalian pelajar,
    pengetua mesej kat umana' jam 7.40am,
    "hari ni umana' conduct"
    ana nak cakap, sape la yg ada kat umah,
    jam 7.40 tu???

    ana mmg terasa ari tu mudir cakap macam tu,
    cuz kita orang dah buat yang terbaik..

    juz luahan je..kalau ada yang tersinggung,
    ana mintax maaf,
    avatar
    Fadhli
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : Shah Alam
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 8
    Tarikh daftar : 26/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by Fadhli on Fri Jun 26, 2009 11:53 pm

    hahaha..
    tekanan jiwa ke bro..
    asam garam kehidupan..
    standart..
    Very Happy Very Happy Very Happy
    avatar
    EpitaphUser
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : bermaksud" tmpt kita berada"
    Umur : 25
    Bilangan Pos : 17
    Tarikh daftar : 27/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by EpitaphUser on Sat Jun 27, 2009 8:38 am

    TEKANAN2!
    tgk cam aku
    relak je..
    xyah gempak2...
    nanti dpt gak pengaruh kat smik..
    hehe
    Very Happy Very Happy Very Happy
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ilman92 on Sat Jun 27, 2009 10:38 am

    izzati wrote:ana rasa dalam bab ni tak boleh nak salahkan
    umana' je..., maybe cuz tahun ni f5 sibuk skit,
    maklumlah.. dengan mahrajan lagi...
    ana tak taw apa yg x bergerak (umana' puteri la)
    cuz ari tu pun pengetua cakap umana' putri jugak,
    koko x bergerak, salah siapa?
    perhimpunan pagi (isnin) kendalian pelajar,
    pengetua mesej kat umana' jam 7.40am,
    "hari ni umana' conduct"
    ana nak cakap, sape la yg ada kat umah,
    jam 7.40 tu???

    ana mmg terasa ari tu mudir cakap macam tu,
    cuz kita orang dah buat yang terbaik..

    juz luahan je..kalau ada yang tersinggung,
    ana mintax maaf,

    itulah, time semester 1 mmg la nmpk kalut sikit..
    kan byk sgt prog, especially mahrajan..
    semester 2 ni fokus la kat umana'..

    hmm ana pun dpt msg tu..
    balik rumah ble tgk msg tu gelak je..

    wpun mmg umana putra kalut sikit,
    ana x rasa ktrg abaikan tggjwb.
    lgpon~
    -mesyuarat ktrg xpernah ada guru join skali-
    mesyuarat2 ana yg conduct...
    sape yg nk dgr ckp ana?

    Fadhli2190 wrote:hahaha..
    tekanan jiwa ke bro..
    asam garam kehidupan..
    standart..
    Very Happy Very Happy Very Happy

    Appy: TEKANAN...

    EpitaphUser wrote:TEKANAN2!
    tgk cam aku
    relak je..
    xyah gempak2...
    nanti dpt gak pengaruh kat smik..
    hehe
    Very Happy Very Happy Very Happy

    relax2 honor point x tambah..
    kena gi killing baru honor pt tambah...
    ye x? Very Happy
    avatar
    IkhWan MusLiM
    Sultan Al-Ijtihad

    Male Lokasi : Gombak,Tmn Melewar
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 19
    Tarikh daftar : 26/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by IkhWan MusLiM on Sat Jun 27, 2009 5:22 pm

    mmg tekanan...
    tpi tengok balik btul jugak....
    susah nk cari yg thiqah2 nie....
    form 4 boleh wat...
    tpi ade jugak kekurangannya...
    samelah2 kita doa supaya Allah permudahkan kerja2 Islam nie....
    avatar
    IkhWan MusLiM
    Sultan Al-Ijtihad

    Male Lokasi : Gombak,Tmn Melewar
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 19
    Tarikh daftar : 26/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by IkhWan MusLiM on Sat Jun 27, 2009 5:27 pm

    EpitaphUser wrote:TEKANAN2!
    tgk cam aku
    relak je..
    xyah gempak2...
    nanti dpt gak pengaruh kat smik..
    hehe
    Very Happy Very Happy Very Happy

    aku tau ko mmg berpengaruh....
    avatar
    ustazshah
    Khalifah Al-Jazary
    Khalifah Al-Jazary

    Male Lokasi : Sekolah Menengah Ibn Khaldun
    Umur : 27
    Bilangan Pos : 44
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ustazshah on Sun Jun 28, 2009 9:55 am

    selalu ana pesan............... kalau kita buat perkara baik pasti akan ada masalah/tentangan..
    itu tandanya orang mula prihatin,,, kalau kita buat kerja orang akan mencari kesalahan, kalau kita tak buat kerja lagilah orang akan beri tekanan kepada kita.. Rasulullah sendiri ( terlalu kasih dan sayang) pendapatnya tidak sentiasa diterima,, kekadang sahabat-sahabat ( terlalu kasih dn sayang ) juga memberi tentangan atas pendapat Rasulullah akan tetapi, tentangan itu bukan berbentuk permusuhan .. lebih berbentuk Kepentingan Ummah.. Wa Allahu `Alam....
    avatar
    EpitaphUser
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : bermaksud" tmpt kita berada"
    Umur : 25
    Bilangan Pos : 17
    Tarikh daftar : 27/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by EpitaphUser on Sun Jun 28, 2009 11:28 am

    btoi3..
    sme gak cam selesai kes masalah..
    xsemesty nye nak kene tiaw!
    brainwash pon kengkadang bley jadik gak...
    lame2 kene brainwash dowg buwhsan le..
    lame2 dowg ikot gak!
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ilman92 on Sun Jun 28, 2009 5:08 pm

    IkhWan MusLiM wrote:mmg tekanan...
    tpi tengok balik btul jugak....
    susah nk cari yg thiqah2 nie....
    form 4 boleh wat...
    tpi ade jugak kekurangannya...
    samelah2 kita doa supaya Allah permudahkan kerja2 Islam nie....
    nak selesaikan masalah f4 ana rasa kita kena banyakkan program utk depa... sekolah patut fokuskan pembentukan fikrah masa f4, masa f5 ni hanya pantau gerak kerja n fokus kat akademik... maksud ana, time f5, kita teruskan dgn perkara2 rutin mcm ijtima', halaqah dsb.. tp macam f4 kita bykkan daurah, mukhayyam, katibah dll...

    ustazshah wrote:selalu ana pesan............... kalau kita buat perkara baik pasti akan ada masalah/tentangan..
    itu tandanya orang mula prihatin,,, kalau kita buat kerja orang akan mencari kesalahan, kalau kita tak buat kerja lagilah orang akan beri tekanan kepada kita.. Rasulullah sendiri ( terlalu kasih dan sayang) pendapatnya tidak sentiasa diterima,, kekadang sahabat-sahabat ( terlalu kasih dn sayang ) juga memberi tentangan atas pendapat Rasulullah akan tetapi, tentangan itu bukan berbentuk permusuhan .. lebih berbentuk Kepentingan Ummah.. Wa Allahu `Alam....
    ana dpt telan kata-kata mudir wpun pahit..
    cuma ana agak tsentak bila beliau ckp di depan semua pelajar.. dgn pljr2 skrg ni buat x endah je dgn umana, bila umana dh kne sound direct, lglah hilang kepercayaan kat umana.. ana rasa beliau boleh jumpa ana n cakap direct kat ana ttg mslh yg beliau nampak... tapi xpa lah, mungkin itu cara beliau, ana terima ja.

    lgpon, ana buat thread ni dgn tujuan utk minx pandangan drpd antum semua, apa yg masih xkna dgn umana supaya kita sama2 boleh perbaiki.. sbb umana putra ni bagai kapal yg tiada nakhoda, jd ana mohon antum semua jd nakhoda pelayaran kami...

    EpitaphUser wrote:btoi3..
    sme gak cam selesai kes masalah..
    xsemesty nye nak kene tiaw!
    brainwash pon kengkadang bley jadik gak...
    lame2 kene brainwash dowg buwhsan le..
    lame2 dowg ikot gak!

    mmg xleh tiaw pun Smile
    dlm peraturan, umana xleh nk starting pukul student.
    melainkan utk self-defence.
    yg jd mslh is budak2 yang brainwash byk kali pun msh xnk dgr, ujian drpd Allah utk kita semua..


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    ustazshah
    Khalifah Al-Jazary
    Khalifah Al-Jazary

    Male Lokasi : Sekolah Menengah Ibn Khaldun
    Umur : 27
    Bilangan Pos : 44
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ustazshah on Sun Jun 28, 2009 8:28 pm

    umana` bagaikan bahtera Smik.. membawa hala tuju smik.. oleh itu.. umana` adalah sebuah organisasi yang BESAR! ingat! umana` adalah sebuah organisasi yang BESAR!

    ingat lagi tak?kata2.... nak bawak benda besar.. perlukan jiwa yang besar..manakala, jiwa yang besar itu dididk dengan Hubungan dengan Allah yang kuat..
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ilman92 on Sun Jun 28, 2009 8:38 pm

    ustazshah wrote:umana` bagaikan bahtera Smik.. membawa hala tuju smik.. oleh itu.. umana` adalah sebuah organisasi yang BESAR! ingat! umana` adalah sebuah organisasi yang BESAR!

    ingat lagi tak?kata2.... nak bawak benda besar.. perlukan jiwa yang besar..manakala, jiwa yang besar itu dididk dengan Hubungan dengan Allah yang kuat..
    haza sohih jiddan ya ustaz...
    jd persoalannya,
    bagaimana nak tingkatkan umana punya HDA?
    ramai drpd kami lemah, termasuk ana.
    adakah sekolah salah pilih "kabinet",
    atau kabinet yang dipilih tu merosot HDAnya tahun ni?
    mungkin perlu perbanyak program?
    atau mungkin kami perlukan GURU utk bimbing umana?
    sbb skrg ni umana jalan sendiri (putra).
    wallahua'lam.


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    ustazshah
    Khalifah Al-Jazary
    Khalifah Al-Jazary

    Male Lokasi : Sekolah Menengah Ibn Khaldun
    Umur : 27
    Bilangan Pos : 44
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ustazshah on Sun Jun 28, 2009 9:15 pm

    hehehe apa yang ana fikir ialah......

    umana` perlu eratkan hubunga sesama umana`...

    ana rasa, acap pon pk macam 2...bila dah ada hubungan yang utuh... kita buat segala program.. buat segala agenda..insyaAllah Allah tolong..


    isk2.. ingat lak kat ukhra... Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad
    avatar
    EpitaphUser
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : bermaksud" tmpt kita berada"
    Umur : 25
    Bilangan Pos : 17
    Tarikh daftar : 27/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by EpitaphUser on Mon Jun 29, 2009 8:04 pm

    Laughing
    jernih sgt bukit tu...
    wakaka..
    xdpt den nak nolong..
    xde pengalaman sgt...
    wakaka
    avatar
    muslimultimedia
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : Al-Jazary madinah, jlan Siratalmustaqim, lot 34950, no. 6494
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 25
    Tarikh daftar : 30/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by muslimultimedia on Wed Jul 01, 2009 2:28 am

    f 4 yang thiqah2 nih mejoritinye sikit sangat..
    pemikiran deorg jelas mencapai sesuatu yang Gempak..
    avatar
    ustazshah
    Khalifah Al-Jazary
    Khalifah Al-Jazary

    Male Lokasi : Sekolah Menengah Ibn Khaldun
    Umur : 27
    Bilangan Pos : 44
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ustazshah on Wed Jul 01, 2009 2:31 am

    aik! asal rafi` pk macam ana ni???? copy paste ea..... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ilman92 on Wed Jul 01, 2009 2:36 am

    muslimultimedia wrote:f 4 yang thiqah2 nih mejoritinye sikit sangat..
    pemikiran deorg jelas mencapai sesuatu yang Gempak..
    depa mmg gempak... respek...
    ajak takbir sume nak...
    tapi bak kata ust ali dlm crmh qadhiah islamiah,
    penyelesaian masalah kna dr dua aspek:
    fikriah n siasiah...
    gempak = siasiah...
    so skrg kta kena isi depa dgn fikriah patutnya...
    sayang klu batch yang hebat uruskan program nnt buat program yang entah apa2 sebab xdak fikriah... umana f4 pelapis kita, so kne amek cakna gak.


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    ustazshah
    Khalifah Al-Jazary
    Khalifah Al-Jazary

    Male Lokasi : Sekolah Menengah Ibn Khaldun
    Umur : 27
    Bilangan Pos : 44
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ustazshah on Wed Jul 01, 2009 2:42 am

    erm.... kena pk lebih mendalm ni..
    avatar
    Arus93
    Sultan Al-Itqan

    Male Lokasi : seksyen 11, Shah Alam
    Umur : 23
    Bilangan Pos : 6
    Tarikh daftar : 01/07/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by Arus93 on Wed Jul 08, 2009 10:14 pm

    salam... ana bru jer bce sembang SMIK ni... ana mmg rse yg f.4 tahun ni ad aura die yg tersendiri... tp... btul lah... fikrahnye xde... heish... nk bwat cmne la ni kn....
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ilman92 on Thu Jul 09, 2009 5:04 am

    Arus93 wrote:salam... ana bru jer bce sembang SMIK ni... ana mmg rse yg f.4 tahun ni ad aura die yg tersendiri... tp... btul lah... fikrahnye xde... heish... nk bwat cmne la ni kn....
    korg kan terer buat program...
    buat la program utk korg sendiri?
    pastu ajak ustaz2 jadi penceramah...
    yg paling penting kena banyak baca bahan2 fikrah r..
    yg ana tengok rajin baca pun abrar je...
    ataupun korg leh gak wat halaqah sendiri2...
    tapi halaqah betul r, starting dgn quran, perkongsian, pastu penyampaian, pastu borang mutaba'ah... ajak la sahabat2... tapi kena buat serius la... dah habis penyampaian tu buat la apa pun... janji time halaqah buat serius...

    tp ana rasa f4 boleh bawak lg hebat dr ktrg...
    sbb korg rajin kerja utk adik2...
    sanggup dtg program...
    f5 ada gak yg xdtg program sehingga... Crying or Very sad
    so bila Allah dh bagi kelebihan tu,
    gunakan dgn sebaiknya Surprised


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    ad13
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Umur : 23
    Bilangan Pos : 20
    Tarikh daftar : 26/08/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ad13 on Wed Aug 26, 2009 6:35 pm

    salam kpd semua....
    nie luahan dri ana la Sad ...senanye...pljr 3F pun..dh de senanye yg suke akn bnde2 program tarbiyyah nie(muhaimin,sofa,sufian,zuhdi n rmai lgi..)
    ktwg senanye nk gerak..xpi..mslh y umana' ana sorg je...agk ssh...nnti ble dowg ikut..dpt lak tentangan dri shbt2 kt klas 3F..n ktwg senanye sedia m'bantu... Very Happy
    avatar
    ilman92
    Perdana Menteri
    Perdana Menteri

    Male Lokasi : Imperial Capital, Dar-el-Ehsan
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 98
    Tarikh daftar : 19/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ilman92 on Wed Aug 26, 2009 6:41 pm

    ya adikku sayang adi3,
    insyaAllah kita sama2 rancang program lepas bukak skola ni...
    mungkin perjumpaan seminggu sekali...
    xpyh buat berat2 sangat, antum pun nak periksa kan...
    ana tabik sama batch antum...
    ana doakan antum buat yang jauh lebih baik drpd ana!
    mungkin kata2 ana ni jelah sumbangan ana kat smik...
    sebab taun ni ana rasa ana dah terkhilaf byk...


    _________________
    Muliaku kerana ISLAM!
    avatar
    ad13
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Umur : 23
    Bilangan Pos : 20
    Tarikh daftar : 26/08/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ad13 on Wed Aug 26, 2009 7:03 pm

    byk yg antum bgi sumbangan utk smik..
    xpi dowg je yg xprasan...
    n btol gak kte nta...bkn ktwg je...antum(f4 n f5) pun nk pekse gak... Very Happy

    Mokhtar
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Lokasi : My
    Umur : 24
    Bilangan Pos : 13
    Tarikh daftar : 22/06/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by Mokhtar on Wed Aug 26, 2009 8:00 pm

    nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn


    Last edited by Mokhtar on Fri Apr 01, 2016 9:06 am; edited 1 time in total
    avatar
    ad13
    Orang Baru
    Orang Baru

    Male Umur : 23
    Bilangan Pos : 20
    Tarikh daftar : 26/08/2009

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by ad13 on Thu Aug 27, 2009 11:36 am

    kesian y....nta lak yg tenggelam...dunia dh t'blik...xpi...biar kwn kte yg slamat..biar kte jdi korban bgi mrk...
    insya-Allah...
    takbir!!

    Sponsored content

    Re: Umana' tak berjalan?

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed May 24, 2017 6:30 am